Hvordan få en karriere innen finans?

Mange drømmer om en karriere innen finanssektoren, noe som kan omfatte alt fra finansforetak til banker. For å få karrieren du ønsker deg, må du som regel jobbe deg opp og oppnå tillit blant ledere og kollegaer.

Det er ikke uvanlig å begynne i en lavere stilling, for så å gradvis få mer ettertraktede stillinger etter hvert. Og akkurat i finanssektoren er det gode muligheter for å få seg en karriere og gradvis fremgang. 

Bransjen byr på mange spennende stillinger og muligheter. Men hvordan bør du egentlig gå frem for å lykkes med en karriere innen finans? Dette skal vi nå se nærmere på.

Hvordan skrive en god CV og søknad for jobber innen finans?

For å i det hele tatt få en fot innenfor finanssektoren, må du begynne et sted. Du har gjerne en utdannelse innen økonomi, men hvordan få en relevant jobb? Send gjerne ut søknad og CV til ulike bedrifter innen finans, der du presenterer deg selv og bakgrunnen din.

For at en CV og søknad skal bli best mulig, er det viktig å være kortfattet, ryddig og relevant. Sørg for at søknaden tilpasses hver enkelt stilling du søker på. Dropp også standardfraser i søknaden. Bruk heller plassen du har tilgjengelig på å skille deg ut i mengden.

Når du skal søke på jobber innen finans, er det alltid positivt om du kan vise til gode resultater i tidligere jobber. Søker du på din første jobb i finanssektoren, kan du kanskje vise til verv, frivillig arbeid eller praksis du har hatt under utdannelsen din. 

Hvorfor er nettverksbygging viktig?

Skal du få deg en karriere innen finans, er nettverksbygging noe du bør ta på alvor. Ofte vil man kunne få jobben man ønsker seg gjennom anbefalinger og gode skussmål fra andre i bransjen. 

Nettverksbygging handler enkelt og greit om å danne sosiale bånd i bransjen man jobber i. Som regel vil nettverket ditt vokse etter hvert som du oppnår tillit i systemet, noe som gjerne skjer når du skaper relasjoner til kollegaer og ledere.  

Gjennom nettverksbygging kan du sørge for at du enklere får tilgang på stillinger og ressurser, og at andre i bransjen kjenner til deg. Bruk gjerne LinkedIn eller lignende plattformer for å pleie nettverket ditt.

Hvorfor bør du sette deg inn i trendene innen finans?

Dersom du ønsker å gjøre karriere innen finans, bør du naturligvis også være faglig oppdatert og sitte på nødvendig kunnskap. Skal du for eksempel søke etter jobb i en bank, kan det lønne seg å kunne litt om lån, sparing og renter.

Skal du søke på bankjobber, kan det derfor være nyttig å sette seg inn i litt fagstoff før jobbintervjuet. Les for eksempel om lån uten sikkerhet eller refinansiering, og lær mer om hvilke trender som er aktuelle akkurat nå.

Arbeidsgiveren vil garantert sette pris på at du følger med på hva som skjer i bransjen. Dette viser også at du brenner for det du ønsker å jobbe innen, noe som er helt avgjørende om du skal kunne bygge en karriere.

Har du blitt innkalt til et jobbintervju? Da bør du også gjøre litt research om firmaet, og vise at du har satt deg inn i selskapets verdier og målsetninger.

Savner du progresjon i karrieren din?

Dersom du har jobbet i finanssektoren en stund allerede, har du kanskje ikke opplevd å klatre like mye på karrierestigen som du hadde håpet på. Husk på at jobbtilbudene ikke nødvendigvis kommer til deg uten at du gjør en ekstra innsats.

Fortell gjerne lederen din eller kollegaene dine om ambisjonene dine, og hva du kunne tenke deg å jobbe med etter hvert. Vær heller ikke redd for å søke på jobber dersom en interessant stilling skulle dukke opp.

Du kan også øke sjansen for å klatre på karrierestigen ved å gi det lille ekstra. Still opp når det trengs, våg å tenke utenfor boksen og vis at du er engasjert. Det kan også lønne seg å øke egen kompetanse ved å delta på kurs eller å ta videreutdannelse innen finans.

Hva slags jobbmuligheter finnes i finansbransjen?

Det finnes utallige karrieremuligheter innen finansbransjen. Vi kan blant annet nevne yrkestitler som selger, kundebehandler, analytiker, revisor, forvalter, megler, rådgiver, regnskapsfører, utvikler og markedsfører.

Aktuelle selskaper kan være alt fra aksjemeglerkontorer og banker, til låneformidlingsselskaper og regnskapsbyråer.

Mange drømmer om en godt betalt stilling, eller kanskje til og med en lederstilling. Det gjelder først og fremst å få en fot innenfor den karrierestigen du ønsker å klatre. Derfra er ofte veien kort til mer interessante og bedre betalte stillinger.

Finn din vei, og jobb deg sakte oppover gjennom jobbsøking, nettverksbygging, faglig påfyll og engasjement.